Útmutató az anyatej előkészítéséhez és biztonságos tárolásához

anyatejtartó zacskó doboz

Előkészületek
A fejés módszere
Mosogatás
Sterilitás
Anyatejtárolás
Kiolvasztás


Az anyatej biztonságos tárolásához elengedhetetlen, hogy a fejés megfelelő higiéniás körülmények között történjen, és az anyatej kizárólag steril edénybe vagy zacskóba legyen töltve!

Míg egy szoptatás előtt elegendő a kéz és a mell alapos, melegvizes, folyékony szappanos lemosása, addig a fejésnél ennél többre, fertőtlenítésre van szükség, hiszen számos olyan érintkezési pont van (levegő, mellszívó, kéz, ruha, haj), ahonnan baktériumok kerülhetnek a tejbe, és nem is hinnénk, hogy ebben a tápanyagdús közegben milyen gyorsan képesek elszaporodni.

A megfelelő fertőtlenítő mosakodás a fejés időtartamához képest csak egy kis többlet időt igényel (2-3 perc, nem számítva bele az eszközök fertőtlenítését, amit remélhetőleg egyébként is elvégez mindenki), azonban ha a fertőtlenítést elmulasztjuk, könnyen előfordulhat, hogy környezetünkből kórokozók kerülnek a tejbe és elszaporodnak, így a lefejt tejet később nem lehet felhasználni – az igazi időveszteséget és bosszúságot ez jelenti.

Az alábbi tanácsok betartásával az anyatejet biztonságosan lefejheti és tárolhatja.

Előkészületek a fejéshez

(↑ vissza a lap tetejére)

A fejés megkezdése előtt, tiszta kézzel készítse elő a fejéshez szükséges valamennyi eszközt (pl. sterilizált mellszívó, anyatejtároló edények vagy zacskók).

A kezek és mellek fertőtlenítéshez bőrkímélő adalékot is tartalmazó, fertőtlenítő kézmosó folyadékot használjon, ehhez az Inno-sept kéz- és bőrfertőtlenítőszert ajánljuk.
A szert egy kis vízzel felhabosítva alaposan mossa meg, dörzsölje át a kezeit az alkar alsó harmadáig, majd pár csepp tejet kézzel kifejve mossa le a melleket, a hatóidő betartásával (általában 30-60 másodperc).

Egy tiszta, vasalt textíliával (pl. textilpelenkával, törölközővel) itassa le a vizet. A biztonság növelése érdekében, de főleg megfázásos időszakban célszerű vasalható orr-szájmaszkot is viselni fejés közben, melyet még a fertőtlenítés előtt vegyen fel.

A fertőtlenítő mosakodás után, a fejés befejezéséig már ne érjen hozzá semmi máshoz, csak a steril eszközökhöz. Ha ez mégis megtörténne, újra kell fertőtleníteni a kezeit.

A fejés módszere

(↑ vissza a lap tetejére)

A fejés több módszerrel történhet: kézzel, kézi mellszívóval vagy elektromos mellszívó készülék segítségével.

Amennyiben mellszívó készüléket használ a fejéshez, fontos a kifőzhető részeit legalább naponta kétszer, teljesen szétszedett állapotban mosogatószeres vízzel kimosni, alaposan elöblíteni, majd sterilizálni. A nem kifőzhető részeket 2%-os Neomagnol oldattal fertőtlenítse (1 liter vízben 2 tablettát oldjon fel), amelyet naponta frissen kell elkészíteni.

Mosogatás

(↑ vissza a lap tetejére)

A fejéshez használt eszközök mosogatása ne mosogatóronggyal vagy mosogatószivaccsal történjen, mert ezeken rengeteg baktérium található! Csak erre a célra használt mosogatókefét alkalmazzon.

Sterilizálás

(↑ vissza a lap tetejére)

A fejésnél használatos eszközöknek (mellszívó, tárolóedények, zacskók) teljesen sterilnek kell lenniük! A fertőtlenítéshez szükséges eszközöket (pl. fazék, textíliák) csak erre a célra szabad használni. A sterilizálás több módszerrel lehetséges:

  1. Egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módszer a kifőzés: egy vízzel teli (ha zománcos, akkor ép zománcozású) fazékban kell elhelyezni az eszközöket úgy, hogy azokat a víz teljesen ellepje (ezt úgy is el lehet érni, hogy egy könnyű szövésű textilpelenkába becsavarva meríti az eszközöket a vízbe). A vízkőlerakódás megelőzése érdekében 1 mokkáskanál citromsavat vagy 1 evőkanál citromlevet tegyen a vízbe. Forrástól számított 30 percig kell az eszközöket főzni, és fontos, hogy ez idő alatt végig teljesen víz alatt legyenek. Fedővel kell megelőzni a túlzott vízveszteséget, mivel forrás közben nem szabad új vizet rátölteni. A víz kiöntése után, tiszta kézzel az eszközöket rakja egy vasalt, tiszta textíliára, és azzal takarja is le.
  2. Kevesebb vesződséggel jár, de ugyanolyan hatékony, ha a mikrohullámú gőzsterilizálót, vagy elektromos gőzsterilizálót használ. Az eszközt alkalmanként legalább 10 percig kell működtetni. Ha a sterilizáló edényt fertőtlenítés után közvetlenül nem nyitják ki, a benne levő eszközök akár 24 óráig is megőrzik sterilitásukat (típustól függően).
  3. A hideg fertőtlenítés (pl. fertőtlenítő oldatban történő áztatás) az egyébként kifőzhető részek esetében nem javasolt, mert nem mindig elegendő a fertőtlenítő hatása.

Vízkőmentesítés

A mellszívó készüléket kéthetente elemeire szedve vízkőmentesíteni kell – ennek hiányában baktériumok telepedhetnek meg rajta. A legegyszerűbb módszer erre az eszközöket pár órára 20%-os ecetben áztatni.

A lefejt anyatej tárolása

(↑ vissza a lap tetejére)

Az anyatejet kizárólag sterilizált edényekbe, vagy gyárilag sterilizált anyatejes zacskókba (mint a Milky Bag®) szabad tölteni. A nem erre a célra készített egyéb megoldások (pl. jégkockatartó, nylon zacskók) fertőzésveszélynek teszik ki a kicsiket!

A gyárilag steril, egyszer használatos zacskó fagyasztáshoz biztonságosabb, mint az otthon már többször sterilizált műanyag pohár, hiszen a műanyag poharakat 4 alkalommal lehet minőségromlás nélkül sterilizálni.

anyatejtároló zacskó doboz, MilkyBag

Az anyatejet normál hűtőszekrényben lezárt edényben vagy zacskóban 3-4 napig lehet eltartani (de kizárólag a higiéniai szabályok teljes betartásával!). Itt rendkívül fontos, hogy a hűtő hőmérséklete 2 és 4°C között legyen (de maximum 6°C-on)! Ez nagyon alacsony hőmérsékletet jelent – javasoljuk, hogy ennek kontrollálása céljából tartson egy szobahőmérőt a hűtőben. Tipikus, hogy a „jól működőnek” vélt hűtőben esetleg csak 8-10 °C a hőmérséklet, amelynél az anyatej már igen gyorsan megromlik.

Fontos, hogy a hűtőszekrényen belül az anyatej messze kerüljön fertőzésveszélyes élelmiszerektől, pl. húsok, földes áruk, tojás. Ideális egy külön, rendkívül tisztán tartott polcot fenntartani e célra.

A hűtőszekrény optimális teljesítménye szempontjából biztosítani kell a következő feltételeket:

  1. A hűtőszekrény körüli megfelelő légáramlást: mögötte és körülötte (főleg az alsó részeknél) legyen minimum 15-20 cm-es hely, hogy a hűtőrácsokról a meleg levegő megfelelően el tudjon áramolni.
  2. Ne jegesedjen el – szükség esetén le kell olvasztani.
  3. A leghidegebb a legalsó polc belsejénél van, ide célszerű helyezni az anyatejet. A legmelegebb a hűtőszekrény ajtajában van – ide soha ne tegye az anyatejet.

Az anyatej fagyasztóládában vagy fagyasztószekrényben, -19-24°C-on maximum 6-12 hónapig tartható el.

Csecsemők táplálására a hűtőszekrényben rövid ideig tárolt tej alkalmasabb, mint a fagyasztott anyatej. Azonban idő- és térbeli korlátok miatt szükségessé válhat az anyatej hosszabb távú tartósítása, a fagyasztás. A következő táblázat részletesen mutatja az anyatej eltarthatóságát különböző hűtési módozatok esetén:

Hol
Hőmérséklet
Időtartam
szobahőmérsékleten
+19-22 °C
10 óra
hűtőszekrény polcán (nem az ajtajában)
+0-4 °C
3-4 nap (La Leche Liga szerint 8 nap)
hűtőszekrényen belül lévő fagyasztó rekeszben
változó
2 hét
hűtőszekrénnyel egybeépített fagyasztó külön ajtóval
változó
3-4 hónap
különálló fagyasztószekrény/-láda
-19-24 °C
6-12 hónap

A fenti adatok iránymutatók. A valódi eltarthatóság nagyban függ a fertőtlenítés milyenségétől és a fagyasztó berendezés minőségi állapotától. (Forrás: www.szuleteshete.hu)

A Milky Bag® zacskók ideálisak az anyatej tárolására, lefagyasztására, beépített drótjuk lehetővé teszi a könnyű lezárást.

Fontos, hogy 24 óránál tovább ne gyűjtse az anyatejet a hűtőszekrényben, mielőtt lefagyasztja. A zacskókat ne töltse meg jobban, mint a névleges űrtartalmuk (120 ml), mivel fagyasztáskor megnő a folyadék térfogata, így a túltöltés a zacskók szétrepedését okozhatja. Mindig annyi tejet fagyasszon le, mint amennyit a majdani kiolvasztáskor egyszerre felhasznál. Töltés előtt írja fel a zacskóra a fejés dátumát.

Kiolvasztás

(↑ vissza a lap tetejére)

Az anyatej olvasztását és melegítését szobahőmérsékleten végezze el. Ez megoldható meleg vízbe merítve (a zacskóban, vagy a zacskó tartalmát egy sterilizált műanyag edénybe, cumisüvegbe helyezve), vagy az elektromos bébiétel melegítő legalacsonyabb fokozatával. Ne használjon hozzá mikrohullámú sütőt. Mindig csak annyi anyatejet olvasszon ki, amennyit utána azonnal felhasznál. Felmelegítés előtt az anyatejet fel kell rázni, hogy a zsíros és vizes része összekeveredjen.

Mielőtt a babának adná, bizonyosodjon meg arról, hogy a tejnek nincs-e kellemetlen illata vagy íze – amennyiben ilyet tapasztal, nem szabad felhasználni. A felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet ki kell önteni, nem tárolható tovább.